Címkék: anyaszerep,  terhesség,  egészség,  dohányzás

A várandós kismamák dohányzása sokféle kárt okozhat a gyereknek

A terhes nők dohányzása a megszülető gyermekre sok veszélyt jelent: hirtelen szívhalált és viselkedési gondokat, sőt egy új tanulmány a zsíranyagcsere későbbi zavarát is bizonyította.

A világhírű ausztrál szívgyógyász, David S. Celermajer és munkacsoportja évek óta vizsgálja a terhesség alatti dohányzásnak a megszülető gyermekre gyakorolt hatását. Eredetileg azt nézték, hogy a várandós asszony cigarettázása milyen módon és mértékben befolyásolja az asztmára és az allergiás betegségekre vonatkozó hajlamot, de most a gyermekek ereire is kiterjesztették a vizsgálatot.

A European Heart Journal legújabb számában közölt vizsgálati eredményekben 1997-1999 között született gyermekek egészségügyi adatait gyűjtötték össze. A tanulmányban 405 gyermek egészségi állapotát összegezték: 8. életévükben összeírták testmagasságukat, súlyukat, haskörfogatukat és vérnyomásukat. Ultrahang segítségével mérték az artériák falának vastagságát és 328 gyermeknél a vérzsírok szintjét is.

Az erek falának vastagságában a nem dohányzó asszonyok gyermekeihez képest nem észleltek különbséget, de a kutatók megfigyelték, hogy a várandós korban is cigarettázó nők gyermekeinek "jó" HDL-koleszterin vérszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint azoknak a gyermekeknek a laboratóriumi leleteiben, akik nemdohányzó családba születettek.

A munkacsoport számításai szerint ez a különbség azt okozhatja, hogy dohányzó anyák gyermekeinek felnőttkorban 10-15 százalékkal nagyobb esélyük lesz koszorúér-betegség kialakulására, mint a "füstmentesen" megszülető gyermekeknek életük későbbi évtizedeiben. "Azoknak a gyermekeknek, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott, az általánosnál is kifejezettebben kell figyelniük a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire, a magas vérnyomásra, a vérzsírok szintjére, és kiváltképp arra, hogy ők maguk ne dohányozzanak" - foglalta össze vizsgálatuk eredményeit Celermajer professzor.

hirdetés

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

  • Egyszerűen nem értem, hogyan lehet várandósan dohányozni.

    mazsola - 2011.10.23. - 10:04
  • Osztom mazsola véleményét. Így is annyi baj, betegség érheti még azt a szegény picit, miért kell még a cigivel is tetézni???

    mamama - 2011.10.23. - 22:02

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

hirdetés