Címkék: táplálkozás,  főzés,  készségfejlesztés,  képességfejlesztés,  közös sütés-főzés

Készségfejlesztés közös főzéssel

A főzés folyamatát a gyerekek legalább annyira élvezik, mint a közösen elkészített ételek elfogyasztását. Ha nem jobban! A közös főzés szünidei családi programnak sem utolsó, mert ilyenkor több idő jut az előkészületekre, és ha tovább is tart a főzés, mint amire számítottunk, akkor sincs tragédia, egy kis maradékkal kihúzzuk egy darabig…

A “játszásiból” főzés benne van minden gyermek játék-repertoárjában. Még éppen csak hogy totyognak, de már készítik is a homoksütit a homokozóban, vagy főzik a fűlevest, amit egy kis finom homokkal meg is sóznak vagy cukroznak, ahogy éppen a “recept” megkívánja. A szülő megkóstolja és kiderül, hogy ilyen finomat még életében nem evett. Ezt a szerepjátékot nyugodtan folytathatjuk a konyhában, a gyerek korától és kézügyességétől függően bátran kaphat feladatokat az igazi főzésben is. Miközben lelkesen gyúr, szeletel, válogat, szinte észrevétlenül tanul is:

1. Táplálkozási ismereteket szerez
Megtanulhatja, hogy melyik étel egészséges és melyik nem, valamint azt is, hogy miért. A főzés, mint az étel “előteremtésének” módja természetes lesz számára, s később nem a gyorséttermekben látja majd az egyetlen megoldást. A közös főzéssel tehát öngondoskodásra is tanítjuk, ami egész életében csökkentheti benne a kiszolgáltatottság érzését.

2. A főzés készség- és képességfejlesztő tevékenység
Főzés közben a gyermek összes érzékszerve dolgozik: illatokat ismer fel, különböző texturájú anyagokat tapint, színeket különböztet meg. Számol, új kifejezéseket tanul, arányokat vizsgál, mér, különböző állagú anyagokat kever össze, megtudja, hogy hol és hogyan teremnek az egyes alapanyagok... Mindez olyan tudásanyaggal vértezi fel őt, amely megalapozza matematikai ismereteit, bővíti a szókincsét, bevezeti őt a környezetismeretbe.

3. A főzés fejleszti a kreativitást
A főzés alkotó tevékenység, melynek során a különböző állagú és színű alapanyagokból olyan “végterméket” állítunk elő, amelynek a kinézete legalább annyira fontos lesz, mint az íze. Értelmezzük szabadon a recepteket, és bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat: hadd készítsen a gyerek saját sütit, mosolygós szendvicset, színes gyümölcsfalatkákat, ahogyan kedve tartja! Ha figyelünk, akár már kisgyermekkorban kiderülhet, hogy gyermekünknek tehetsége van a gasztronómiához vagy éppen a vizuális művészetekhez.

hirdetés

4. A maga főztjét általában szívesen eszi a gyerek
A saját verejtékével készült ételt szívesebben eszi minden gyerek. A válogatós, csak csipegetni hajlandó gyerekek esetében a közös főzés sokszor még az étvágyat is meghozza!

5. Erősödik a gyermek önbecsülése
Érzi, hogy fontos feladatot kapott, munkájával örömet okoz majd a családtagoknak. Ha arra biztatjuk, hogy munka közben képességeinek, készségeinek megfelelő feladatot válasszon, akkor a sikerélmény szinte garantált lesz, ez pedig erősíti a gyermek önbizalmát, ami ezekben a korai években különösen fontos.

6. A közös főzés erősíti a családon belüli kötődést
A közös főzés során szerzett élmények mélyen elraktározódnak a gyermek emlékezetében és felnőttként is szívesen fog visszagondolni ezekre a pillanatokra. Sőt, jó eséllyel ő is arra fog törekedni majd, hogy hasonló élményekkel ajándékozza meg saját gyermekeit. Ehhez azonban az kell, hogy a közös főzés valóban jó érzéseket keltsen a gyermekben, tehát kedves szülők: türelem, biztatás, megértés… Majd felporszívózzuk azt a kis lisztet, vagy feltöröljük a kiömlött tejet - ez benne van a pakliban, de megéri!

Mi kell a közös főzéshez?

  • egy csipetnyi szabadidő,
  • jókora adag jókedv és lelkesedés,
  • egy gyűszűnyi türelem,
  • no meg legalább két kötény

és már kezdődhet is a móka !

Ezen az oldalon olyan ételek receptjeit találod, amelyeknek elkészítésébe bátran bevonhatod a gyerekeket is. Sőt, itt olyan recepteket is találsz, amelyek kifejezetten a közös játék kategóriájába tartoznak.

Szólj hozzá a cikkhez, és oszd meg velünk a közös főzéshez kapcsolódó élményeidet! Ha fotót és sztorit is szívesen küldenél, ide írj. A legérdekesebb történeteket viszontláthatjátok majd a Parentia oldalain.

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

hirdetés