Címkék: élménypark,  csillagászat,  planetárium,  Bakonybél,  Veszprém,  ismeretterjesztés

Pannon Csillagda

Bakonybél

A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben kialakított komplex csillagászati élménycentrum létrehozásának célja egy időjárás-, napszak- és szezonfüggetlen, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai látványosság kialakítása volt. A Pannon Csillagda 800 m2-es látogatóközpontjának főbb elemei a csillagászati távcsőpark, a digitális planetárium, valamint a csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások.

Látnivalók, szórakozás

Csillagászattörténeti kiállítás
A 400 m2 alapterületű kiállítás a csillagászat és az űrkutatás történetét foglalja össze a kezdetektől napjainkig. Bemutatja a meteoritok izgalmas világát, a csillagászati navigáció és a távcsövek fejlődését, továbbá két korszakalkotó csillagász, Galilei és Newton munkásságát. A látogatók emellett megismerhetik az űrkutatás talán legizgalmasabb expedícióit (Apolló-program, Holdra szállás, Mars-kutatás) is. Egy kiállított szkafander, pilóta ülés, vizuális installációk, valamint a Mars űrszonda másolata teszik még izgalmasabbá a tárlatot.

Planetárium
A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített, a HD képnél kétszer nagyobb felbontású 3D kép és az 5.1 térhatású hangrendszer egy kozmikus utazásra hívnak – az IMAX mozikból ismert fotelszékekben!

  • Oázis az űrben (általános iskolás kortól nyugdíjasokig)
    A Denveri Természettudományi Múzeum által készített 3D planetárium show Naprendszerünket, a bolygókat, és közöttük - mint egy űrbéli oázist - Földünket mutatja be.
  • Zula Brigád (ovisoknak és kisiskolásoknak, csoportoknak előzetes bejelentkezéssel)
    Zenés 3D rajzfilm segítségével megismerkedhetünk a Naprendszer bolygóival és azzal a galaktikus összeesküvéssel, melyet a rajzfilm hősei lepleznek le.
  • Fekete Lyukak (nagyobb általános iskolásoknak és középiskolásoknak, csoportoknak előzetes bejelentkezéssel)
    A Denveri Természettudományi Múzeum által készített 3D-s szupermozi a világegyetem sötét erőinek rejtélyét, a kozmikus „csúcsragadozókat” mutatja be.

Pannon Csillagda

Távcsőpark
Az obszervatórium 5,5 méter átmérőjű távcsőkupolája alatt egy tudományos igényű távcsőpark fogadja az érdeklődőket. A teleszkópok szerkezetének, működésének bemutatásán túl - felhőtlen időjárás esetén - egy speciális H-alpha naptávcsővel a Nap megfigyelésére is sor kerülhet. Ez a jelenlegi fokozott Naptevékenység miatt különlegesen izgalmas felfedezés!

Esti programok csoportoknak
A távcsöves bemutató során a látogatók a Pannon Csillagda prémium kategóriás műszereivel és szakértő személyzete segítségével vizsgálhatják az égitesteket (bolygók, galaxisok, csillaghalmazok, ködök, stb). Az esti távcsöves bemutatókra előre kell jelentkezni és a program erősen függ az időjárástól!

Különleges események, rendezvények, programok

Erdei Iskola (Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza)
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság évek óta működtet minősített erdei iskolát Bakonybélben. Az oktatóbázis feladata az erdők-mezők életének, valamint a csillagos égbolt világának megismertetése.

hirdetés

Elérhetőség

Cím: 8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9. (bejárat a Petőfi u. felől)
Tel.: (06-88) 461-245 (nyitvatartási időben)
e-mail: info@csillagda.net
Web: www.csillagda.net

Megközelítés
GPS: 47.253114, 17.728339

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

hirdetés