• Szerző: AxiUtolsó frissítés: 2012.04.23.
    Icon_email

Címkék: csirke,  fokhagyma,  zöldfűszer,  sárgarépa

Hozzávalók

1 közepes méretű csirke
4 nagyobb sárgarépa hosszában félbevágva
3 ek. puha vaj
2 ek. friss zöldfűszer apróra vágva (petrezselyem, kakukkfű, oregano)
4 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
fél citrom, a héja külön lereszelve
1 dl csirke-alaplé
só, bors

Elkészítés

A csirkét lemossuk, szárazra töröljük, belülről a hasüreget sóval és borssal bedörzsöljük. A fokhagyma-
gerezdeket fokhagymanyomón áttörve a vajhoz adjuk, hozzákeverjük a zöldfűszereket és a reszelt citromhéjat, sózzuk, borsozzuk. A nyak felől elindulva nagyon óvatosan fellazítjuk a bőrt, megpróbálunk egészen a combokig eljutni, hogy helyet csináljunk a fűszervajnak, majd egyenletesen bekenjük a csirkét a vajjal. A hasüregbe beletesszük a hagymát és a fél citromot. A csirke lábait egy erős madzaggal összekötjük, így szép formásra fog majd sülni. A répaszeleteket egy tűzálló tálban hosszában elrendezzük, majd ráhelyezzük a csirkét. Aláöntjük a csirke-alaplevet, alufóliával lefedjük és a 180°C fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Ha átsült, levesszük a fóliát és addig sütjük tovább, amíg a bőre szép barnás-pirosra sül.

Tippek, trükkök, praktikák

  • Egész csirke helyett süthetünk csontos csirkemellet vagy egész csirkecombokat is.
  • Sütőben sült krumplival tálaljuk.
  • A maradékot sokféleképpen felhasználhatjuk: készíthetünk belőle hideg csirkesalátát, vagy az apróra vágott sült csirkehúst zöldségekkel és vörösbabbal tortillalapokba is tölthetjük.

hirdetés

Hogyan vonjuk be a gyereket az elkészítésébe?

A kicsi segíthet a csirke fűszervajas bekenésében, a zöldségek tisztításában.

A dietetikus szemével

  • A fokhagyma jótékony élettani hatásai közismertek: hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal szemben. A fokhagyma fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Ha gluténmentesen szeretnénk főzni, a csirke-alaplét házilag készítsük el.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

hirdetés