• Szerző: StorytellerUtolsó frissítés: 2011.02.22.
    Icon_email

Címkék: sóska,  burgonya

Hozzávalók

40 dkg sóska
4-5 db közepes nagyságú krumpli
10 dkg vaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 liter húsleves alaplé
2 tojás
1 csokor friss kapor
1 pohár tejföl
só, bors

Elkészítés

A sóskát egy diónyi vajban megfonnyasztjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk.
A krumplit és a hagymát a maradék vajon, lassú tűzön, állandó kevergetés mellett megpirítjuk és felöntjük a húsleves alaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ekkor a megpárolt sóskára szűrjük a levét, majd a krumplit összetörjük és azzal sűrítjük be a sóskalevest. Körülbelül 15 perc alatt készre főzzük.
Közben a tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A kaprot is összevágjuk.
Tálaláskor a tojást, a kaprot és a tejfölt külön tesszük az asztalra, hogy mindenki annyit tehessen belőle a levesébe, amennyit szeretne.

hirdetés

Tippek, trükkök, praktikák

  • A leves fagyasztott sóskából is készülhet.
  • A húsleves alaplét erőleves kockával, a vöröshagymát pedig póréhagymával is helyettesíthetjük.

Hogyan vonjuk be a gyereket az elkészítésébe?

A sóskagyűjtés már önmagában is szórakoztató program, közben a gyermek barátkozhat a növényekkel és ismereteket szerezhet a gyomnövényekről és az ehető növényekről.
A sóska megmosásában, szárainak eltávolításában is biztosan szívesen segít, sőt, a gyerekek többsége a friss sóskát is nagy élvezettel kóstolgatja, ropogtatja. A párolásba is érdemes bevonni a gyermeket,  hadd legyen szemtanúja a párolgás okozta térfogatváltozásnak, hiszen a fazéknyi sóskából a párolás végére csak egy maréknyi marad.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

  • Nem szeretjük a sóskát, de mégis - ezt a levest kipróbáltam. Csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon finom! Sok tojással és kaporral nagy sikere volt a családnál

    Értékelése:
    100%
    peivemente - 2011.02.28. - 13:45

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.

hirdetés