• Szerző: KiskuktaUtolsó frissítés: 2011.02.10.
    Icon_email

Címkék: gyerektorta,  torta,  sütemény,  csokoládé,  Kiskukta

Hozzávalók

A tortalaphoz:
3 tojás (szobahőmérsékletű)
15 dkg cukor
6 dkg cukor a tojáshabhoz
22,5 dkg liszt
3 ek. kakaó
1,2 dl tej
1,2 dl olaj
3/4 cs. sütőpor

A kakaós krémhez:
40 dkg cukor
4 ek. víz
4 ek. tej
4 ek. kakaó
40 dkg margarin
6 tojássárgája és 5 tojásfehérje
3,5 púpozott ek. liszt
rumaroma

A fondanthoz:
80 dkg porcukor
1 ek. zselatin
6 ek. víz
1 ek. margarin
2 ek. méz

hirdetés

Elkészítés

Tortalap készítése:
Egy tálba átszitáljuk a kakaót, ráöntjük a lisztet és a sütőport, majd jól összekeverjük.
A cukrot egy másik keverőtálba tesszük, ráöntjük a tejet, az olajat és a tojássárgákat, és egy kicsit elkeverjük. Hozzáadjuk a kakaós lisztet, és jól kidolgozzuk (mixerrel 2-3 perc).
A tojásfehérjékhez adunk pár csepp citromlevet és egy csipet sót (ezekkel hamarabb keményszik a habunk), felverjük, majd – amikor már elég kemény – hozzáadunk 6 dkg cukrot, és ezzel jó kemény habbá verjük.
A felvert habot a mixer villáival vagy egy kézi habverővel beleforgatjuk a kakaós tésztába.
Egy 25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a formát a 175ºC fokra előmelegített sütőbe toljuk, és a tortalapot kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Kakaós krém készítése:
A cukrot összekeverjük a liszttel és a kakaóval, hozzáadjuk a tejet, a vizet és a tojást, és egy kézi habverő segítségével jól elkeverjük. Egy vastag aljú edényben, állandó kevergetés mellett sűrű péppé főzzük (fontos, hogy felforrjon és "pöfögjön" 1-2 percig, mint a tejbegríz). Az edényt beleállítjuk hideg vízbe, és időnként megkevergetve lehűtjük.
A margarint szobahőmérsékleten vagy mikróban addig puhítjuk, míg szinte olvadni kezd (ez fontos ennél a krémnél, ugyanis csak ekkor lehet igazán jól kihabosítani). Hozzáadjuk a kihűlt pépet, majd jól kidolgozzuk. Mikor már jó habos, akkor a színe kifakul, de az állással majd ismét sötétedik.

Fondant készítése:
A porcukrot egy sűrű szitán (pl. teaszűrőn) átszitáljuk, egy részét félretesszük, a keverőtálban egy mélyedést képzünk a porcukor közepén (1. kép). A zselatint a folyadékkal összekeverjük (2. kép). Időközben egy lábosban felmelegítünk 2-3 ujjnyi vizet. Amikor már forr, rátesszük a zselatinos folyadékot, és állandó kevergetés mellett addig melegítjük, míg a zselatin teljesen felolvad (3. kép). Ezután hozzátesszük a mézet és a margarint (4. kép), majd addig keverjük, míg a margarin teljesen feloldódik benne (5. kép). A zselatinos masszát hozzáadjuk a porcukorhoz, és kanállal beledolgozzuk a porcukort (6. kép). 80-10-10 arányban három részre osztjuk, a két kisebb részhez piros, illetve rózsaszín Wilton zselés festéket adunk, a három színnel külön-külön dolgozunk tovább. Vigyázni kell arra, hogy a fondant ne száradjon ki, ezért azokat az adagokat, amelyekkel éppen nem dolgozunk, tartsuk folyamatosan frissen tartó fólia alatt. Amikor kanállal már nem boldogulunk, kézzel folytassuk: annyi porcukrot gyúrjunk még bele, hogy szép egynemű legyen a massza (7. kép). A kész masszát becsomagoljuk frissen tartó fóliába, hogy ne száradjon ki.

A torta összeállítása:
A szív sablont kinyomtatjuk, körbevágjuk, majd a kihűlt tortalapra fektetjük és a tésztát késsel formára vágjuk. Ezután a szív alakú tortalapot vízszintesen 3 lappá vágjuk, a kakaós krémmel megtöltjük, a maradék krémmel bevonjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap egy vizes késsel elsimítjuk a tetején a krémet, majd a tortát beborítjuk a kinyújtott fehér fondanttal. Ezután lekenjük egy kis "ragasztóval" (ami nem más, mint egy mogyorónyi fondant feloldva kb. 2 ek. vízzel).
A kinyújtott rózsaszín és piros - valamint a maradék fehér - színű fondantból a legkisebb méretű virág alakú kiszúróval kis virágmintákat szúrunk, majd váltogatva rárakosgatjuk őket a tortára.
Az aljára tehetünk egy vékony, sodort piros fondantcsíkot is.


Kiskukta blogján további kreatív tortákat találsz, itt.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!

Hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges.